Wednesday, July 5, 2017

Izstāde LU Botāniskajā dārzā

Izstāde atvērta no 10:00-21:00
Izstādē No auga līdz papīram apskatāmi roksmēluma papīra darbi – lampas un papīrmasas gleznas, kas gatavotas izmantojot abakas (Musa textilis) un kozo (Paper Mulberry) šķiedru. Šo eksotisko augu šķiedra ir elastīga, un tai piemīt pašlīmes spēja, kas lampas gatavošanas procesā ļauj tai piešķirt vēlamo formu un to nostiprināt.
Papīra masas gleznojumos pamata loksne ir izgatavota no abakas. To izveido, aptuveni četras stundas maļot abakas šķiedru, ko pēc tam lej koka rāmī uz sieta, tādējādi piešķirot tai vēlamo formu. Gleznošanai izmantoto papīra masu izgatavo no sešu stundu maltas kokvilnas un lina šķiedras, kas pigmentēta ar saules gaismā noturīgu pigmentu. Izstādē apskatāmo darbu gleznošanā izmantota 12 dažādu krāsu masa.
Līdzīgi izgatavo arī loksnes papīra lampu veidošanai. Izstādē apskatāmās lampas izgatavotas, starp papīra loksnēm iestiprinot stiepli, kā arī apliekot abakas papīra loksnes ap metāla armatūru.
Izstādē redzami arī daži Ilzes Dilānes audzēkņu darbi no Pārdaugavas Mūzikas un mkslas skolas un pedagogu tālāk izglītības kursiem.
Abaka (Musa textilis) ir banānu dzimtas (Musaceae) augs. Atšķirībā no citiem augiem, abakas šķiedru iegūst no auga kāta. Filipīnās šo augu audzē ļoti daudz papīra izgatavošanai un eksportē uz citām valstīm.
Kozo (Broussonetia papyrifera, syn. Morus papyrifera L.) auga dzimtene ir Japāna. Kozo šķiedra ir ļoti izplatīts materiāls papīra izgatavošanai. To iegūst no auga mizas, kuru katru gadu notīra.  Kozo šķiedru veido trīs slāņi – melns ārējais slānis, zaļš vidējais slānis un balts iekšējais mizas slānis. Kozo šķiedra ir ļoti gara un cieta, tāpēc pirms lietošanas to vāra.








No comments:

Post a Comment